mandag 13. oktober 2008

Det moderne prosjektet

Når det kommer til ideer til det moderne prosjektet er det mange personer som har bidratt mye til akkurat dette. Hvem var det som mente at Gud var den eneste skaper, men som ikke viste seg eller styrte verden og menneskene? Hvem var det som kom med sitatet "tilbake til naturen"? Og hvem var det som fant opp det fantastiske leksikonet Encyklopedia?
Jeg skal ta for meg dette, og skrive litt om hva menneskene under hadde å si for det moderne prosjektet:

- John Lock
- Jean-Jacque Rousseau
-
Francois Voltaire
- Denis Diderot
- Ludvig Holberg

- Henrik Wergeland
- Charles Darwin

John Locke var en engelsk filosof og er en av de som først formet ideene bak det moderne prosjektet. I sitt sitat over fra essay om menneskeforstanden tar Locke opp noen grunnleggende spørsmål, altså
spørsmål som: hvordan får mennesket ideer og tanker? Hvordan får mennesket kunnskaper? Og hva er grensene for det mennesket kan fatte og ha kunnskaper om? Disse spøsmålene svarer Locke med at alle våre ideer kommer fra erfaringen, altså gjennom sansene. Han mente at mennesket er et ubeskrevet blad, eller en tabula rasa(tom tavle). Barn blir ikke født med ideer eller teorier, men får det altså gjennom oppveksten ved blant annet erfaringer og sanser og bearbeider disse. Empirisme kalles teorien om at alle kunnskaper må bygge på erfaring og sansning. Flere utviklet denne empirismen videre. John Locke ga ut bøker om styresett og om toleranse. Å sikre den enkeltes rettigheter var statens viktigste oppgave mente Locke. Folk har rett til å kaste styret om dette ikke skjer.


Jean-Jacque Rousseau var forfatter, filosof og samfunnskritiker. Han er en mann som æres for å ha gitt ut ideer og inspirasjon til den franske revolusjonen. Han fikk innflytelse og styrke, og Rousseau mente at jorda bør deles av alle. «Tilbake til naturen» er det mest kjente sitatet som er tillagt Rousseau. Han mente at den beste tilværelsen var en naturtilstand som menneskene hadde forlatt. Påstanden hans om at menneskene levde et kunstig liv, var preget av
materialisme og egoisme mente han var ført frem av vitenskap og kultur, altså den moderne sivilisasjonen. Rousseau ga ut to bøker som hadde stor betydning for det vestlige åndsliv; Samfunnspakten og Émilie. I samfunnspakten foreslår han et samfunn der individuelle hensyn må vike for fellesskapet, altså det han kaller allmennviljen. Allmennviljen skal sikre at alle individer har frihet. Vi kan si at folkeviljen har mest makt, og dette kan vi kalle folkesuvereniteten. Émilie er er fortelling som viser til sosialisering og oppdragelse. Han mente at barn ikke er små voksne, har en egenart fra naturens side som samfunnet ikke må ødelegge. Han mente også at barna ikke skal sitte på skolebenken og heller ikke pådyttes kunnskaper. Dette fordi barn helt på egen hånd klarer å undre og stille spørsmål selv, og altså lære av dette. Rousseau fant opp en teori som sa at gutter og jenter ikke trenger samme utdanning. Jenter skulle drive med håndarbeid, de skulle være milde, lydige og tålmodige. Den kvinnelige naturen er annerledes enn mennenes, og oppdragelsen skal legges vekt på ifra dette.


Francois Voltaire var en person som ble lagt merke til først og fremst gjennom sin skrivevirksomhet. Han kritiserte det franske samfunnet, og gikk til angrep på maktmisbruk, dobbeltmoral, hykleri og urettferdighet. Han angrep også kirken. Han grunnla deismen, og var selv en deist, som vil si at han mente det fantes en Gud som hadde skapt alt, men som ikke styrer eller viser seg for menneskene. Mennesket har større frihet til å styre sitt eget liv og til å endre på verden.




Denis Diderot var hoved redaktøren for leksikonet Encyklopedia. Dette leksikonet bestod av hele 35 bind, og alle artiklene var ordnet alfabetisk etter hverandre. Dette leksikonet hadde flere
bidragsytere, og for å nevne noen av de var dette blant annet Voltaire og Rousseau. Innholdet i dette leksikonet var preget av moderne ideer og tanker, altså vitenskapelige tenkemåter og kritiske holdninger. Denne «boka» på 35 bind kom først ut i Frankrike og senere England.


Ludvig Holberg var Nordens største forfatter på 1700-tallet. Holberg brukte den fantastiske reisen
i fortellinger som på en indirekte måte var et kritisk syn på sitt eget samfunn. Han tok i bruk ironi og satiriske fortellinger som han skrev i diktform, slik som for eksempel diktet hans Peder Paars(1719-1720). Han brukte fantasi og parodi for å få frem den egentlige sannhet om samfunnet. I for eksempel Potu er innbyggerne trær. Der hersker det frihet, kvinner og menn er likestilt, og det finnes ingen adel. Noe av hans verk ble forsøkt stoppes på grunn av sensuren. Holberg var kritisk til en skole der barn skulle pugge religiøse forklaringer de ikke kunne forstå. Han mente de bare skulle lære seg de nyttige fagene slik som fagene språk, geografi og historie. Han startet senere et universitet der man kunne studere moderne fag som politikk og samfunnsfag.


Henrik Wergeland var Norges mest betydeligste dikter i den romantiske perioden, og mente verden gikk for sakte fremover. Han kjempet kampen for religionsfrihet og toleranse i opplysningstidens ånd. Wergeland var en del av venstreromantikken, rettere sagt den radikale romantikken. Dette var den romantikken som var inspirert av den franske revolusjonen, og som ønsket frigjøring for både mennesker og nasjoner. Han arbeidet også som folkeopplyser, og jobbet for å skape folkebiblioteker. Han var den første i Norge som brukte ordet arbeiderklasse, da han i 1940-årene ga ut bladet «Arbeiderklassen».


Charles Darwin ga ut boka «om artenes opprinnelse» i 1859. Hans studier viste at mennesker og dyr h
ar endret seg gjennom mange millioner av år, der den sterkeste og mest levedyktige overlever. Darwins teorier møtte mye motstand, fordi disse teoriene ikke var i likhet med det som stod i Bibelen. Vitenskapen fikk mer og mer anerkjennelse, og bidro til nye fagområder og yrker. Dette var for eksempel pedagogikk, psykologi, sosiologi og et moderne rettsvesen. Politi og jurister ble de nye garantistene for det moderne individets rettigheter og plikter, og lover og regler ble utformet for å regulere et stadig mer komplisert samfunnsliv. Kristendommen mistet sin enerett som vokter over moralen, og spørsmålet om det gikk an å tro både på Gud og på vitenskapen skapte stor nysgjerrighet og forundring.


Kilder jeg har brukt: Norskboka: grip teksten. Norsk Vg3. Aschehoug. Dahl, Engelstad, Halvorsen, Jemterud, Torp og Zandjini.

1 kommentar:

Unknown sa...

Tusen takk for hjelpen :)